Het ras

De Hollandse herder is een middelgrote, middelzware, flink gespierde hond van krachtige, evenredige bouw; met intelligente uitdrukking en levendig temperament. Hij is aanhankelijk, gehoorzaam, volgzaam, waakzaam, paraat, zeer trouw en betrouwbaar, weinig eisend met veel uithoudingsvermogen, steeds oplettend, actief en heeft de ware herdershondenaard.

De lichaamslengte is langer dan de schofthoogte, verhouding ongeveer als 10 tot 9.
De schofthoogte reuen van 57 tot 62 cm.
De schofthoogte teven van 55 tot 60 cm.

Op basis van de beharing worden drie variŽteiten onderscheiden: korthaar, langhaar en ruwhaar. De toegestane kleuren bij de korthaar zijn goud- en zilvergestroomd.

De Hollandse Herdershond is een niet zo bekend ras. Vooral in vergelijking met andere herdershondenrassen in Nederland is de Hollandse Herder zeldzaam. De Hollandse Herder is een oud landras, van Nederlandse oorsprong. In vroegere eeuwen had men op het platteland, bij de herders en de boeren, een veelzijdige hond nodig. Een manusje van alles, die weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde en karige bestaan van die tijd. Uit die generaties is uiteindelijk de Hollandse Herdershond ontstaan, zoals wij die nu nog kennen. Deze achtergrond verklaart de oorsprong van de karaktereigenschappen, die tot de dag van vandaag vrijwel dezelfde gebleven zijn.

De Hollandse herder heeft duidelijke leiding nodig, het heeft namelijk nog een sterk gevoel voor leiding en rangorde. Als de er geen goede leiding is, zal de hond zelf de leiding nemen. Ook moet de baas wel wat met de hond gaan doen, aangezien de Hollander erg actief is. Hij heeft dagelijks veel beweging nodig. Lange wandelingen, naast de fiets, met de baas mee in de auto, een Hollander waardeert het allemaal.

Deze tekst is afkomstig van de NHC-site.